• ΑΡΧΙΚΗ
 • ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ
 • ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
 • Αρώνια

Αρώνια

Τι είναι…

aronia kalΗ Aρώνια είναι ένας πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος με ξυλώδη κορμό. Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τον σκληρό και ανθεκτικό καρπό καθιστά δυνατή τη μηχανική συγκομιδή του καρπού.

Το φυτό ανήκει στην οικογένεια Rosaceae. Το γένος του φυτού είναι Aronia και στο κλίμα της Ελλάδας έχει επικρατήσει η ποικιλία Aronia melanocarpa var. melanocarpa, λόγω της καλύτερηςπροσαρμογής της στο θερμό ελληνικό καλοκαίρι.

Πρόκειται για ένα φυτό, ο καρπός του οποίου έχει τεράστια, παγκόσμια, εμπορική σημασία λόγω της ποιότητάς του και των ευεργετικών χαρακτηριστικών του.

Πως επιλέγω την καλλιέργεια…

Για την επιλογή της καλλιέργειας της Aρώνιας είναι αναγκαίος και υποχρεωτικός ο πρότερος έλεγχος της καταλληλότητας του εδάφους και του νερού με το οποίο θα αρδεύεται η καλλιέργεια και φυσικά η μελέτη των κλιματολογικών συνθηκών στην περιοχή εγκατάστασης της φυτείας.

Συνεπώς, το πρώτο που πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στον αγρό είναι η ανάλυση του εδάφους. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ληφθούν δείγματα εδάφους από τυχαία σημεία του αγρού (3-5) και από δύο επίπεδα βάθους (0-30 εκατοστά και 30-60 εκατοστά). Στο τέλος, ανακατεύονται τα επιφανειακά δείγματα και λαμβάνεται ένα δείγμα επιφανειακού εδάφους και επίσης όλα τα δείγματα βάθους και λαμβάνεται ένα δείγμα εδάφους από 30-60 εκατοστά. Τα δείγματα πηγαίνουν σε εδαφολογικά εργαστήρια τα οποία διενεργούν εξετάσεις για:

 • ph
 • Μηχανική σύσταση
 • Περιεκτικότητα σε ολικό και ενεργό CaCO3
 • Περιεκτικότητα σε οργανική ουσία

Μπορεί να αναπτυχθεί σε ελαφρώς όξινα, ουδέτερα ή ελαφρώς αλκαλικά εδάφη, μέσης σύστασης. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, όμως η προσθήκη οργανικής ουσίας αυξάνει την ευρωστία και την παραγωγικότητα των φυτών. Η παρακολούθηση της εδαφική υγρασίας επιβάλλεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αναπτύσσεται σε περιοχές με ηλιοφάνεια, αλλά ενδείκνυται η εγκατάσταση συστήματος σκίασης σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Είναι ανθεκτικό στο ψύχος φυτό καθώς αντέχει σε θερμοκρασίες έως -25oC.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι οι χειμερινές ώρες ψύχους. Τα φυτά απαιτούν ψυχρούς χειμώνες για να μπορέσουν να αποδώσουν πολύ και ποιοτικό καρπό (όπως ακριβώς συμβαίνει με τα καρποφόρα δέντρα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα). Οι ώρες ψύχους μιας περιοχής υπολογίζονται πολύ εύκολα για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 28 Φεβρουαρίου με τον απλό τύπο που ακολουθεί.

 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 0οC δεν καταγράφεται καμία ώρα ψύχους.
 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι 0οC έως 2,5οC καταγράφεται 1/2 ώρα ψύχους.
 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι 2,5οC έως 5οC καταγράφεται 1 ώρα ψύχους.
 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι 5οC έως 7οC καταγράφεται 1/2 ώρα ψύχους.
 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι πάνω από 7οC δεν καταγράφεται καμία ώρα ψύχους.
 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι πάνω από 15οC αφαιρείται 1 ώρα ψύχους. (Chilling hours, Texas A&M University Agricultural Research & Extension Center at Overton).

Η Aρώνια εκτιμάται ότι χρειάζεται τουλάχιστον 300 ώρες ψύχους.

Εργασίες φύτευσης…

Η φύτευση, εφόσον το έδαφος και το κλίμα είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια του φυτού, μπορεί να γίνει το φθινόπωρο ή εναλλακτικά νωρίς την άνοιξη. Οι εργασίες για τη σωστή εγκατάσταση της φυτείας είναι:

 • Όργωμα και ενσωμάτωση οργανικής ουσίας και μεταπλαστικών εδάφους (εφόσον απαιτείται).
 • Χάραξη γραμμών φύτευσης και επισήμανση θέσεων φύτευσης πάνω στις γραμμές. Οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις φύτευσης (αποδεκτές από την επιστημονική ομάδα του συνεταιρισμού) για την Aρώνια είναι:
 Αποστάσεις μεταξύ των γραμμών Αποστάσεις μεταξύ των φυτών (πάνω στη γραμμή) Αριθμός φυτών ανά στρέμμα
2 μέτρα 3 μέτρα 170
2 μέτρα 4 μέτρα 125

Καλλιεργητικές πρακτικές…

Το φυτό της Aρώνιας μετά από ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και τέσσερα χρόνια καλλιέργειας σε μεγάλη κλίμακα δείχνει ότι:

 • Είναι ένα φυτό το οποίο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Δεν αντέχει σε συνθήκες έλλειψης νερού, ενώ η απουσία τακτικής άρδευσης το καλοκαίρι υποβαθμίζει τον καρπό και μειώνει την παραγωγή.=
 • Η Αρώνια δείχνει να έχει μεγάλη αντοχή σε φυσικούς εχθρούς, συνεπώς η βιολογική καλλιέργεια ακολουθείται χωρίς μεγάλες δυσκολίες.
 • Απαιτείται βοτάνισμα με προσοχή για την καταπολέμηση των ζιζανίων γύρω από τη ρίζα του φυτού, διότι δεν επιτρέπεται ο τραυματισμός της ρίζας του φυτού. Η εφαρμογή μηχανικών μέσων για το όργωμα πρέπει να γίνεται με προσοχή και μακριά από το επιφανειακό ριζικό σύστημα καθόσον η καταστροφή του οδηγεί σε μαρασμό του φυτού.
 • Εφαρμογή προληπτικών μέτρων συμβατών με τη βιολογική γεωργία.
 • Η ωρίμανση του καρπού γίνεται σε διάστημα 2-4 εβδομάδων. Μόλις μετρηθούν τα σάκχαρα του καρπού και είναι στην αποδεκτή ποσότητα, ξεκινάει η συγκομιδή του, με το χέρι ή μηχανικά.
 • Το φυτό αφήνεται να αναπτυχθεί ως έχει τα πρώτα 3-4 έτη. Επειδή αναπτύσσει πολλές παραφυάδες που τείνουν να κλείσουν τις γραμμές φύτευσης αλλά και τους διαδρόμους μεταξύ των γραμμών φύτευσης, προτείνεται η αφαίρεση ενός αριθμού παραφυάδων κάθε 4 χρόνια, παράλληλα με την αφαίρεση ενός αριθμού κλάδων μεγάλης ηλικίας από το εσωτερικό της κόμης του φυτού με σκοπό τη διευκόλυνση της συγκομιδής και των καλλιεργητικών εργασιών, τη μεγαλύτερη είσοδο ηλιακού φωτός, τον καλύτερο αερισμό του φυτού και την ανανέωση της κόμης.

Τρόποι εμπορίας…

Το φρούτο αυτό εισάγεται και εμπορεύεται είτε ως νωπό ή είτε ως κατεψυγμένο είτε ως αποξηραμένο στην ευρωπαϊκή αγορά κυρίως από τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Σήμερα η πλέον γνωστή μορφή εμπορίας του παγκοσμίως είναι ως χυμός ή αλκοολούχο ποτό (κρασί της Αρώνιας). Τα προϊόντα αυτά είναι γνωστά λόγω των σπουδαίων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βιολογικός καρπός παραγόμενος στην Ε.Ε. υπάρχει αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές σε μικρές ποσότητες.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΑΡΩΝΙΑ