• ΑΡΧΙΚΗ
 • ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ
 • ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
 • Goji Berry

Goji Berry (Λύκιο)

Τι είναι…

gozi inΤο Goji Berry (Λύκιο) είναι ένας πολυετής, φυλλοβόλος ή / και ημιφυλλοβόλος θάμνος με ξυλώδη κορμό. Το ύψος του μπορεί να φτάσει έως και τα 4 μέτρα, είθισται όμως, να περιορίζεται με κατάλληλα κλαδέματα στα 2 – 2,5 μέτρα για τη διευκόλυνση της συγκομιδής και των λοιπών καλλιεργητικών εργασιών.

Το φυτό ανήκει στην οικογένεια Solanaceae, στην ίδια δηλαδή με τα πολύ γνωστά φυτά της ντομάτας, της πατάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας. Το γένος του φυτού είναι Lycium και από αυτό καλλιεργούνται 2 είδη, τα Lycium Barbarum και  Lycium Chinense. Στην Ελλάδα κάθε έμπορος ή προμηθευτής νεαρών φυτών υποστηρίζει ότι έχει και ξεχωριστές ποικιλίες. Η αλήθεια είναι ότι λόγω των χιλιάδων φυτών που προκύπτουν από σπόρους αλλά και των αντίστοιχων φυταρίων  που εισάγονται χωρίς πιστοποίηση, δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση συγκεκριμένων ποικιλιών. Άλλωστε οι ίδιοι οι Κινέζοι, οι πρώτοι που καλλιέργησαν Goji Berry, αδυνατούν να χαρτογραφήσουν τις καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Κίνα (Sze SC, et.al., Application of SCAR (sequence characterized amplified region) analysis to authenticate Lycium barbarum (wolfberry) and its adulterants, Biotechnol Appl Biochem. 2008 Sep;51(Pt 1):15-21.).

Πως επιλέγω την καλλιέργεια…

Για την επιλογή μιας καλλιέργειας το πρώτο που χρειάζεται είναι ο έλεγχος καταλληλότητας του εδάφους και η μελέτη των κλιματολογικών συνθηκών στην περιοχή εγκατάστασης της φυτείας.
Συνεπώς, το πρώτο που πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στον αγρό είναι η ανάλυση του εδάφους. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ληφθούν δείγματα εδάφους από τυχαία σημεία του αγρού (3-5) και από δύο επίπεδα βάθους (0-30 εκατοστά και 30-60 εκατοστά). Στο τέλος, ανακατεύονται τα επιφανειακά δείγματα και λαμβάνεται ένα δείγμα επιφανειακού εδάφους και επίσης όλα τα δείγματα βάθους και λαμβάνεται ένα δείγμα εδάφους από 30-60 εκατοστά. Τα δείγματα πηγαίνουν σε εδαφολογικά εργαστήρια τα οποία διενεργούν εξετάσεις για:

 • ph
 • Μηχανική σύσταση
 • Περιεκτικότητα σε ολικό και ενεργό CaCO3
 • Περιεκτικότητα σε οργανική ουσία

Μπορεί να αναπτυχθεί σε αμμώδη, μέσης σύστασης και αργιλώδη εδάφη που δεν νεροκρατούν. Δεν είναι πολύ απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία και σε οργανική ουσία. Αναπτύσσεται καλύτερα σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, ενώ ανέχεται και μερική σκιά.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι οι χειμερινές ώρες ψύχους. Τα φυτά απαιτούν ψυχρούς χειμώνες για να μπορέσουν να αποδώσουν πολύ και ποιοτικό καρπό (όπως ακριβώς συμβαίνει με τα καρποφόρα δέντρα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα). Οι ώρες ψύχους μιας περιοχής υπολογίζονται πολύ εύκολα για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 28 Φεβρουαρίου με τον απλό τύπο που ακολουθεί.

 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 0οC δεν καταγράφεται καμία ώρα ψύχους.
 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι 0οC έως 2,5 οC καταγράφεται 1/2 ώρα ψύχους.
 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι 2,5οC έως 5οC καταγράφεται 1 ώρα ψύχους.
 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι 5οC έως 7οC καταγράφεται 1/2 ώρα ψύχους.
 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι πάνω από 7οC δεν καταγράφεται καμία ώρα ψύχους.
 • Για κάθε ώρα της ημέρας που η θερμοκρασία είναι πάνω από 15οC αφαιρείται 1 ώρα ψύχους. (Chilling hours, Texas A&M University Agricultural Research & Extension Center at Overton).

Το Goji Berry υπολογίζεται ότι χρειάζεται τουλάχιστον 300 ώρες ψύχους.

Εργασίες φύτευσης…

Η φύτευση, εφόσον το έδαφος και το κλίμα είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια του φυτού, μπορεί να γίνει το φθινόπωρο ή εναλλακτικά νωρίς την άνοιξη. Οι εργασίες για τη σωστή εγκατάσταση της φυτείας είναι:

 • Όργωμα και ενσωμάτωση οργανικής ουσίας και μεταπλαστικών εδάφους (εφόσον απαιτείται).
 • Χάραξη γραμμών φύτευσης και επισήμανση θέσεων φύτευσης πάνω στις γραμμές. Οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις φύτευσης (αποδεκτές από την επιστημονική ομάδα του συνεταιρισμού) για το Goji Berry είναι:
 Αποστάσεις μεταξύ των γραμμών Αποστάσεις μεταξύ των φυτών (πάνω στη γραμμή) Αριθμός φυτών ανά στρέμμα
2 μέτρα 2 μέτρα 250
3 μέτρα 2 μέτρα 170
3 μέτρα 2,5 μέτρα 140
 • Άνοιγμα λάκκων φύτευσης.
 • Προσθήκη βιολογικών σκευασμάτων για τη φυτοπροστασία και την καλύτερη ανάπτυξη των ριζών του φυτού.
 • Φύτευση και στήριξη (πασσάλωση) φυτών. Προσοχή, κατά τη διάρκεια της φύτευσης να μην καταστραφεί η μπάλα χώματος του φυτού.

Καλλιεργητικές πρακτικές…

Το φυτό Goji Berry μετά από τέσσερα χρόνια εντατικής καλλιέργειας σε μεγάλη κλίμακα δείχνει ότι:

 • Είναι ένα φυτό το οποίο αντέχει σε συνθήκες έλλειψης νερού, με χαμηλότερη στρεμματική απόδοση σε σχέση με καλλιέργειες οι οποίες στην περίοδο καρπόδεσης αρδεύονται περιοδικά. Επίσης, η έλλειψη νερού οδηγεί σε σχίσιμο του καρπού έπειτα από ξαφνική νεροποντή.
 • Το είδος Lycium Barbarum δεν έχει φυσικούς εχθρούς ικανούς να βλάψουν το υπέργειο τμήμα του φυτού. Αντιθέτως παρουσιάστηκαν προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες στη ρίζα του φυτού σε εδάφη που νεροκρατούν. Το είδος Lycium Chinensis έχει φυσικούς εχθρούς ικανούς να βλάψουν το υπέργειο τμήμα του φυτού. Αντιθέτως δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα ασθενειών στη ρίζα του φυτού. Όλα τα ζητήματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με βιολογικές μεθόδους.
 • Απαιτείται καταπολέμηση των ζιζανίων γύρω από τη ρίζα του φυτού.
 • Εφαρμογή προληπτικών μέτρων συμβατών με τη βιολογική γεωργία.
 • Συγκομιδή του καρπού κάθε δέκα ημέρες με το χέρι. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη μεταφορά η οποία δεν πρέπει να γίνεται σε βαθιά τελάρα ή άλλα αυτοσχέδια σκεύη.
 • Απαιτείται χειμερινό κλάδεμα μόρφωσης του φυτού τα τρία πρώτα χρόνια από τη φύτευση. Συνήθως το φυτό διαμορφώνεται σε κύπελλο ή σε κυλινδρικό σχήμα ή σε παλμέτα τριών επιπέδων.

Τρόποι εμπορίας…

Το φρούτο αυτό δεν εμπορεύεται νωπό στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω της ευαισθησίας του και τη χαμηλής διάρκειας ζωής του. Σήμερα η πλέον γνωστή μορφή που εμπορεύεται ο καρπός είναι ως αποξηραμένος σε καταστήματα ξηρών καρπών και υγιεινής διατροφής. Επίσης, ο χυμός του Goji Berry είναι ιδιαίτερα γνωστός στις αγορές της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. Τέλος, σκόνη Goji Berry μπορεί να αγοραστεί από το διαδίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βιολογικός καρπός παραγόμενος στην Ε.Ε. δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται φρέσκα σε σαλάτες.

Ευεργετικές ιδιότητες…

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες κείμενα τα οποία αναφέρουν ότι ο καρπός του Goji Berry είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας.

Στις Η.Π.Α. διενεργήθηκαν έρευνες που έδειξαν ότι ο χυμός του φρούτου βοηθάει στην βελτίωση της διάθεσης ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη.

Ο καρπός του Goji Berry περιέχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά και πιο συγκεκριμένα περιέχει βιταμίνες της κατηγορίας Β (Β1, Β2, Β6). Αναφέρεται ότι περιέχει περισσότερη Β καροτίνη από το καρότο, περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, και βιταμίνη Ε. Επίσης, περιέχει πολλές διατροφικές ίνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και στοιχεία αναγκαία για το ανθρώπινο σώμα.

 

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Goji Berry